Verrassende lezing ‘Mijn laatste wensen’

VEENDAM Bert Luining, huismeester van seniorenflat de Meerpaal in Veendam, heeft samen met Harries Bakker van Monuta een lezing verzorgd over ‘mijn laatste wensen’. Dinsdagmiddag 21 maart werden de bewoners om 14.30 uur verwelkomd met een barista op locatie. Na een inleidend verhaal over begrafenisgebruiken vroeger, werd de overstap gemaakt naar de soms verrassende gebruiken en rituelen anno 2017.

Was je vroeger gehouden aan vaste rituelen, tegenwoordig is een uitvaart meer toegespitst op de persoon zelf. Uitvaartverzorger Bakker vertelde dat je vroeger de leedaanzegger had, die van deur tot deur ging om het overlijden aan te kondigen. Zo ook het gebruik van de klok stil te zetten, omdat de persoon ‘oet tied komm’n’ was. Dit en nog meer gebruiken vond bij het aanwezige publiek duidelijke herkenning.

„Een uitvaart heden ten dage wordt steeds persoonlijker. Geen enkele uitvaart is dezelfde”, aldus Bakker. Bakker werkt al meer dan 25 jaar als uitvaartverzorger bij Monuta en heeft de veranderingen allemaal meegemaakt. De ‘laatste wensen-formulieren’ vonden na afloop gretig aftrek. Bakker voorzag de aanwezigen van vele verrassende ideeën en mogelijkheden. Mogelijkheden die mensen vaak niet kennen als het zover is. „Laten we hopen dat het nog lang zover niet is. Maar er even bij stilstaan is best interessant”, aldus enkele belangstellenden.